«Να τα πιούμε;»

«Να τα πιούμε;»

Φέτος λοιπόν δεν «θα τα πούμε» αλλά «θα τα πιούμε»!

Οι συνθήκες τη χρονιά που διανύουμε είναι διαφορετικές…  Φέτος δεν θα χτυπήσουν το κουδούνι μας παιδάκια για να μας πουν τα κάλαντα. Δεν θα ηχήσει στα αυτιά μας η ερώτηση «Να τα πούμε;»…

Δεν θα τα πούμε, γιατί πρέπει να παραμείνουμε υγιείς, κοντά στην οικογένειά μας, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε «να τα λέμε» για πολλά χρόνια ακόμη!

Ας σταματήσουμε λοιπόν για λίγο το χρόνο, ας πατήσουμε ένα «pause» στις συνήθειές μας και ας φτιάξουμε τη διάθεσή μας, σταθμεύοντας σπίτι μας και μετατρέποντας τον προσωπικό μας χώρο σε έναν μαγικό χριστουγεννιάτικο σταθμό διασκέδασης και χαλάρωσης!

Εξυπηρετώντας καθημερινά πάρα πολλούς πελάτες και φίλους πλέον στο φυσικό μας κατάστημα, συζητάμε μαζί τους, αφουγκραζόμαστε τους προβληματισμούς και τις ανασφάλειες τους, γινόμαστε «κοινωνοί» της διάθεσής τους. Δεδομένου της καραντίνας και σε συνδυασμό με τις ημέρες των Χριστουγέννων που πλησιάζουν, όλοι αποζητούν να περάσουν τις ημέρες αυτές, όσο το δυνατόν καλύτερα στο σπίτι τους, συνοδεύοντας το φαγητό των εορταστικών ημερών με ένα καλό κρασάκι!

«Να τα πιούμε λοιπόν;» Τι λέτε;

Βράδυ παραμονής Χριστουγέννων!

Η γαλοπούλα σιγοψήνεται στο φούρνο και μυρίζει θεϊκά όλο το σπίτι! Το τραπέζι είναι στρωμένο γιορτινά, τα κεράκια αναμμένα λαμπυρίζουν και τα ποτήρια του κρασιού έχουν ήδη λάβει θέση για να γεμίσουν σε λίγες ώρες με κρασί… Με ποιο κρασί όμως?

Η Οκκά προτείνει λοιπόν για την Παραμονή των Χριστουγέννων λευκό ή ροζέ κρασί, επιλέγοντας ανάμεσα στις παρακάτω ποικιλίες:

Λευκή επιλογή:
Ένα εμφιαλωμένο Chardonnay’ της Οινοποιίας Κωνσταντινόπουλος, ήπιο λευκό  ξηρό κρασί από την ποικιλία Chardonnay, παλαιωμένο σε γαλλικά δρύινα βαρέλια ή εναλλακτικά χύμα Chardonnay Βιολογικός’ Αμπελώνων Πύργου Ηλείας, ήπιο λευκό ξηρό κρασί  από την ποικιλία Chardonnay, βιολογικής καλλιέργειας, περασμένο βαρέλι.

Ροζέ επιλογή:
Ένα εμφιαλωμένο ‘Από Δυο Χωριά’ της Οινοποιίας Monsieur Nicolas, ήπιο ροζέ ημίξηρο κρασί από την ποικιλία Μαύρο Μεσενικόλα ή εναλλακτικά χύμα ‘Καρδίτσας Ροζέ’ από το Οινοποιείο Καραμήτρου, ήπιο ροζέ ημίξηρο κρασί από την ποικιλία Μαύρο Μεσενικόλα.

Και για το τελείωμα του τραπεζιού, που όλοι περιμένουμε κάτι διαφορετικό για να αλλάξουμε την γεύση μας, η Οκκά προτείνει:
Ένα εμφιαλωμένο ‘Μοσχάτος Πατρών Vin Doux’ από την Πατραϊκή Wines, ήπιο λευκό γλυκό κρασί από την ποικιλία Μοσχάτο Άσπρο ή εναλλακτικά χύμα ‘Μοσχάτος Γλυκός’ Αμπελώνων Αχαΐας, έντονο λευκό γλυκό κρασί από την ποικιλία Μοσχάτο Άσπρο Αχαΐας, περασμένο βαρέλι.
Και τα δύο αυτά γλυκά κρασιά συνοδεύουν άψογα επιδόρπια και φρούτα, αλλά μπορείτε να τα πιείτε και μόνα τους, ακούγοντας χριστουγεννιάτικη μουσική και ανοίγοντας τα δώρα γύρω από το δέντρο!

Ανήμερα τα Χριστούγεννα!

Ένα γιορτινό μεσημέρι με χαρούμενη, χαλαρή διάθεση και χαμόγελα! Όλη η οικογένεια είναι μαζεμένη στο σπίτι, ενώ οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί. Για τη σημερινή ημέρα το μενού περιλαμβάνει χοιρινή τηγανιά και χοιρινό ρολό στο φούρνο με δαμάσκηνα. Μια δυνατή επιλογή φαγητού που απαιτεί το κατάλληλο κρασί που θα σβήνει γλυκά τη γεύση του χοιρινού!

Η ημέρα και η επιλογή φαγητού αποζητούν ροζέ ή κόκκινο κρασί και η Οκκά σας προτείνει:

Ροζέ επιλογή:
Ένα εμφιαλωμένο ΟΡΕΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ’ της Zoinos Winery Zitsa, ήσυχο ροζέ ημίξηρο πολυποικιλιακό κρασί από Βλάχικο και Αγιωργίτικο ή εναλλακτικά χύμα Ζίτσας Ροζέ από το Οινοποιείο Zoinos, σκουρόχρωμο και ήσυχο ροζέ ημίξηρο κρασί Ιωαννίνων, από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο, Μπεκάρι και Βλάχικο.

Κόκκινη επιλογή:
Ένα εμφιαλωμένο ‘ΚΡΥΠΤΗ΄ του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, ήπιο κόκκινο ξηρό κρασί από την ποικιλία Merlot, παλαιωμένο 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και 6 μήνες στη φιάλη ή εναλλακτικά χύμα Merlot’ Αμπελώνων Πύργου Τριφυλίας, ήπιο κόκκινο ξηρό κρασί από την ποικιλία Merlot.

Απογειώνουμε την γεύση στον ουρανίσκο μας με ένα κομμάτι χριστουγεννιάτικο κορμό σοκολάτας, που το συνοδεύουμε εξαιρετικά με:

Ένα εμφιαλωμένο ‘…Από Κούνια’ της Οινοποιίας Λαμπράκη, έντονο ροζέ ημίγλυκο κρασί από την ποικιλία Μοσχάτο ή εναλλακτικά χύμα ‘Αγαπητός Αράχθου Γλυκός’ Αμπελώνων Τζουμέρκων, έντονο κόκκινο ημίγλυκο κρασί από  Μαύρο Μοσχάτο και τοπικές ποικιλίες.

Δύο κρασιά με έντονο ζουμερό χαρακτήρα, εθιστικά, με πολύ έντονα αρώματα στη μύτη και γεύση νέκταρ στο στόμα, που απογειώνουν τον συνδυασμό τους με επιδόρπια και φρούτα, αλλά πίνονται και μόνα τους ως απεριτίφ, με καλή παρέα δίπλα στο τζάκι.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς!

Μια εκρηκτική βραδιά προσμονής της νέας χρονιάς! Φωτεινή παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα με ζωηρή μουσική στο παρασκήνιο και διάθεση ανανέωσης!

Στο σπίτι επικρατεί κινητικότητα με τις ετοιμασίες της τελευταίας βραδιάς του χρόνου, ενώ οι μεζέδες, οι παραδοσιακές πίτες και η λαχταριστή βασιλόπιτα δεσπόζουν στο προσκήνιο! Και μιας και το ξενύχτι σηκώνει μεζέ και ποτό, για τον πρωτοχρονιάτικο μπουφέ η Οκκά σας προτείνει:

Ένα εμφιαλωμένο ‘Κυρά Φροσύνη’ από το Κτήμα Γκλίναβου, ροζέ ημιαφρώδες ημίξηρο κρασί από τις ποικιλίες Ντεμπίνα και Μπεκάρι. Έντονο με πλούσια γεύση, περίπλοκο και ισορροπημένο!

Εναλλακτικά, χύμα Τζουμέρκων Ερυθρός’ Αμπελώνων Τζουμέρκων, κόκκινο ξηρό κρασί από τις ποικιλίες Merlot & Syrah. Ήπιο και ισορροπημένο.

Η βραδιά όμως δεν τελειώνει εδώ…

Απογειώνεται με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ανταλλάσσοντας γούρια, ευχές και μικροδωράκια και ανοίγοντας  ένα εμφιαλωμένο ‘Ζίτσα’ της Zoinos Winery Zitsa. Ένα ήπιο λευκό ξηρό και ημιαφρώδες κρασί από την ποικιλία Ντεμπίνα, που σερβίρεται σε ποτήρι σαμπάνιας και θα μας συνοδεύσει στο κατώφλι της νέας χρονιάς, με γέλια και πολλή υγεία!

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά!

Ξημέρωσε επιτέλους η πρώτη ημέρα του νέου έτους και είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι και ξενυχτισμένοι… Το σκηνικό εξακολουθεί να είναι άκρως εορταστικό,  με τον φούρνο μας να ψήνει ένα ζουμερό κότσι για το μεσημεριανό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Η πρόποση για την καλή χρονιά και οι ευχές θα δοθούν τσουγκρίζοντας ποτήρια γεμάτα με:

Ένα εμφιαλωμένο TALES of BLOOD’ της Οινοποιίας Monsieur Nicolas, κόκκινο  ξηρό κρασί από την ποικιλία Cabernet Sauvignon, 12 μηνών ωρίμανσης σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Έντονο, με γεμάτο σώμα, δυνατές τανίνες, και μακρά επίγευση ή εναλλακτικά ένα εμφιαλωμένο ‘Φωτιά Organic’ της Οινοποιίας Κούκος, ήπιο κόκκινο ξηρό βιολογικό κρασί από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot.

Εξίσου δυνατή πρόταση για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι αποτελεί ένα εμφιαλωμένο IANOS’ της Οινοποιίας Ρούβαλη, κόκκινο ξηρό κρασί από την ποικιλία Cabernet Sauvignon. Έντονο και πλούσιο, 12 μηνών παλαίωσης σε δρύινα γαλλικά βαρέλια με ικανότητα παλαίωσης 10-15 χρόνια ή εναλλακτικά χύμα Cabernet Sauvignon’ Αμπελώνων Πύργου Τριφυλίας, έντονο κόκκινο ξηρό κρασί από την ποικιλία Cabernet Sauvignon.Δυνατό και δομημένο στο στόμα.

Πριν σηκωθούμε από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και προχωρήσουμε στον απογευματινό μας καφέ, απολαμβάνουμε ένα μπολ δροσερό επιδόρπιο γιαουρτιού ή παγωτό καϊμάκι περιχυμένα με γλυκό του κουταλιού κεράσι ή βύσσινο, πίνοντας ένα ποτήρι Γλυκιά Μαυροδάφνη’ Αμπελώνων Αχαΐας. Κόκκινο γλυκό κρασί από την ποικιλία Μαυροδάφνη. Έντονο, με αρώματα που ‘μεθούν’ τη μύτη,  γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση που ‘πλημμυρίζουν’ το στόμα.

Χειμωνιάτικες βραδιές…

Όμως δεν τελειώσαμε ακόμη! Οι χαρούμενες ημέρες γιορτής δεν περιορίζονται μόνο στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά! Γιορτάζουμε λοιπόν όλες τις ημέρες στο σπίτι μας, κάνοντας διάφορες δραστηριότητες και χαλαρώνοντας το βραδάκι δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο ή κοντά στο τζάκι, πίνοντας:

Ένα εμφιαλωμένο Ηριγόνη’ του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, κόκκινο γλυκό κρασί λικέρ από την ποικιλία Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου. Έντονο, μεστό και ιδιαίτερο, φυλάσσεται και παλαιώνει για δεκαετίες σε μεγάλα δρύινα βαρέλια.

Εναλλακτικά, χύμα Ερυθρός Γλυκός Σαντορίνης (Νάμα)’ Αμπελώνων Σαντορίνης, κόκκινο γλυκό κρασί Σαντορίνης. Όλες οι ερυθρές ποικιλίες της Σαντορίνης σε ένα μπουκέτο, που με τη διακοπή της αλκοολικής ζύμωσης, μας δίνουν αυτό το υπέροχο γλυκό κρασί!

Για ιδανική απόλαυση, μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα! Απ’ την άλλη τα μελομακάρονά δίνουν και παίρνουν, η ζάχαρη άχνη στον μπουφέ προδίδει πως κάποιος κρυφοέφαγε κουραμπιέ, ενώ οι σιροπιαστές δίπλες εξαφανίζονται… για να μην μπαγιατέψουν…! Συνδυάστε τα άφοβα και απροκάλυπτα με τα γλυκά κρασιά!

Κάθε ημέρα των γιορτών…μια άλλη ημέρα!

Στα τραπέζια των γιορτών συναντάμε ως επί το πλείστον κρεατικά. Προσπαθούμε λοιπόν τις υπόλοιπες ημέρες να τροποποιήσουμε το διαιτολόγιό μας, προσθέτοντας στο μενού των ημερών ψάρια και θαλασσινούς μεζέδες για αλλαγή, πίνοντας είτε ένα εμφιαλωμένο Θηβαϊκή γη TERRA THIVA του Οινοποιείου ΘΗΒΑΪΚΗ ΓΗ, ένα ήπιο λευκό ξηρό κρασί από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Μαλαγουζιά με αρώματα φρούτων και λουλουδιών και ισορροπημένη, μεστή γεύση με διακριτική οξύτητα είτε εναλλακτικά χύμα ‘Μαλαγουζιά’ Αμπελώνων Θήβας, λευκό ξηρό κρασί από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Μαλαγουζιά, ήπιο και αιθέριο.

Και για τους φίλους μακαρονάδες προτείνουμε για ζυμαρικά με λευκές σάλτσες, είτε ένα εμφιαλωμένο EVOSMON του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, ήπιο λευκό ξηρό κρασί από την ερυθρή ποικιλία Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου σε λευκή οινοποίηση, είτε εναλλακτικά χύμα Μοσχάτος Αμβούργου Λευκός’ Αμπελώνων Τυρνάβου, ήπιο λευκό ημίξηρο κρασί από την ερυθρή ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου σε λευκή οινοποίηση.

Αν ωστόσο επιλέξετε ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες ή κιμά, προτιμήστε είτε ένα εμφιαλωμένο Tsiggelo’ της Οινοποιίας Ρούβαλη, έντονο κόκκινο ξηρό κρασί περασμένο από αμφορείς και βαρέλι,από την ποικιλία Μαυροδάφνη (ξηρή), ποιοτικό κλώνο της Μαυροδάφνης Τσιγκέλω, είτε εναλλακτικά χύμα ‘Μούχταρο’ Αμπελώνων Θήβας, ήπιο κόκκινο ξηρό κρασί από την ποικιλία Μούχταρο, με βελούδινη γεύση και έντονα αρώματα.

Ιδιαίτερες στιγμές!

Υπάρχουν όμως και κάποιες στιγμές που είναι ξεχωριστές για τον καθένα μας… Που τις απολαμβάνουμε μοναδικά, όταν το νιώθουμε και όπως μας ευχαριστεί. Με ξεχωριστή παρέα…, καπνίζοντας ίσως ένα ακριβό πούρο, τρώγοντας ένα εκλεκτό γλυκό, γιορτάζοντας μια ιδιαίτερη περίσταση…!

Σε αυτές τις περιστάσεις επιλέξτε τον ‘Κρατήρα Mezzo’ της Santo Wines, ένα μοναδικό κόκκινο, λιαστό, γλυκό κρασί από τις ποικιλίες Μανδηλαριά και Ασύρτικο της Σαντορίνης. Έντονο και μεστό, με πολύπλοκο χαρακτήρα και πλούσιο μπουκέτο γλυκών μπαχαρικών και αποξηραμένων φρούτων λόγω της 13ετούς παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια, όπου κατά τη διάρκεια της παλαίωσης γίνεται απογέμιση των βαρελιών με Vinsanto.

Σας ευχόμαστε Υγεία, όμορφες γιορτινές ημέρες και μια ανανεωμένη νέα Χρονιά, παρέα πάντα με ένα καλό, νόστιμο κρασί!

Share post

Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για αναζήτηση

Καλάθι Αγορών

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.