Όσφρηση vs Γεύσης: Ποιο από τα δύο παίζει πιο σημαντικό ρόλο στην γευσιγνωσία του κρασιού;

Όσφρηση vs Γεύσης: Ποιο από τα δύο παίζει πιο σημαντικό ρόλο στην γευσιγνωσία του κρασιού;

Όσφρηση vs Γεύσης 

Είναι ένα θέμα που πολλοί από εμάς το παραβλέπουν, αλλά αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της γευστικής δοκιμής κρασιών! Τι είναι πιο σημαντικό όταν πρόκειται για την γευσιγνωσία κρασιού;

Πριν απαντήσουμε, ας μιλήσουμε για το τι είναι πραγματικά η γεύση και τι η όσφρηση, ποιος ο ρόλος τους και πώς λειτουργούν. Όχι μόνο είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, αλλά αποτελεί επίσης πολύτιμη γνώση που πρέπει να αποκτήσουμε και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο για την επόμενη δοκιμαστική μας εμπειρία!

Κατανόηση της γεύσης

Η γεύση είναι το αποτέλεσμα του τρόπου, με τον οποίο το στόμα μας αλληλοεπιδρά με το κρασί που πίνουμε. Καθορίζεται από δύο μεταβλητές:

Τη «γεύση» που μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε δοκιμαστικά το προφίλ αυτού που γευόμαστε, όπως αν είναι γλυκό, ξινό, αλμυρό, πικρό, νόστιμο (umami).

Η δεύτερη μεταβλητή είναι η «αίσθηση στο στόμα», που μας επιτρέπει να αντιληφθούμε πράγματα όπως η θερμοκρασία, το σώμα, η υφή, η αίσθηση του πικάντικου κτλ.

Κατανόηση της όσφρησης

Αναφερόμαστε συνήθως στη μυρωδιά του κρασιού ως «μπουκέτο» ή «άρωμα», αλλά με απλά λόγια, όλες οι οσμές είναι μια μορφή «μυρωδιάς» (μικρές ενώσεις που μέσω του αέρα περνούν στη μύτη ή το στόμα μας) .

Υπάρχουν δύο τρόποι που μπορούμε να οσφρηστούμε μια μυρωδιά. Ο πρώτος είναι μέσω των ρουθουνιών μας και ο δεύτερος μέσω της οπισθορινικής κοιλότητας που βρίσκεται στο πίσω μέρος του λαιμού μας.

Υπάρχει ένα μέρος του εγκεφάλου μας που ονομάζεται «μεταιχμιακό σύστημα» όπου είναι υπεύθυνο για τη συλλογή αυτών των οσμών και τη μετατροπή τους σε αυτό που αποκαλούμε «μυρωδιά».

Επειδή αυτό το μέρος του εγκεφάλου είναι επίσης υπεύθυνο για τα συναισθήματα και τις μακροχρόνιες αναμνήσεις, δεν είναι ασυνήθιστο να έρχονται στο μυαλό μας διάφορες αναμνήσεις από μυρωδιές και να μας δημιουργούνται αυθόρμητα συναισθήματα νοσταλγίας, ευφορίας,  στενοχώριας κ.α.

Τι είναι λοιπόν πιο σημαντικό; Η όσφρηση ή η γεύση;

Υπάρχει μια μικρή δοκιμή που μπορείτε να κάνετε από τον καναπέ του σπιτιού σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κλιπ ή ένα μανταλάκι.

Κλείνουμε την μύτη μας με ένα μανταλάκι ή με ένα κλιπ

Τοποθετήστε το κλιπ/μανταλάκι στη μύτη σας και βάλτε κρασί στο ποτήρι σας. Δείτε το χρώμα του, παρατηρήστε το, περιστρέψτε το ποτήρι σας. Μετά πιείτε μια γουλιά, κρατώντας της και ανακατεύοντάς την μέσα στο στόμα σας για λίγο. Επαναλάβετε αυτό το βήμα ξανά και καταγράψτε τις εντυπώσεις και την αίσθηση που σας αφήνει το κρασί που δοκιμάσατε.

Τώρα αφαιρέστε το μανταλάκι/κλιπ και κάντε ξανά ακριβώς το ίδιο. Παρατηρείτε μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στις δύο γευστικές δοκιμές κρασιού; Όταν αφαιρείτε την αίσθηση της όσφρησης, η γεύση του κρασιού είναι η ελάχιστη. Όταν επαναφέρετε την αίσθηση της όσφρησης και μυρίζετε το κρασί σας, η γεύση του κρασιού αλλάζει και γίνεται διαφορετική, είναι έντονη. Η διαφορά είναι αναμφισβήτητη!

Όσφρηση vs Γεύσης: Απάντηση στην ερώτηση

Παρά την αντίληψή μας για το πόσο ισχυρή είναι η γλώσσα, όταν μιλάμε για τη γεύση, είναι πραγματικά πολύ μικρή, σε σύγκριση με την ικανότητά μας να μυρίζουμε. Αμέτρητες μελέτες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα εξ’ αυτών που αντιλαμβανόμαστε ως γεύση, προέρχονται από την όσφρηση. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 80% της γεύσης προέρχεται από την ικανότητά μας να μυρίζουμε.

Το άλλο 20% σίγουρα συμπληρώνει η γεύση, με τη γλώσσα να αισθάνεται την υφή, το πικάντικο, την οξύτητα και τη γλυκύτητα του κρασιού. Αλλά η όσφρηση είναι αυτή, που στη πλειοψηφία συντελεί στο αποτέλεσμα και ως εκ τούτου αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα όταν πίνουμε κρασί!

Share post

Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για αναζήτηση

Καλάθι Αγορών

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.