Τσικνοπέμπτη…στα κάρβουνα!

Τσικνοπέμπτη…στα κάρβουνα!

Τσικνοπέμπτη… στα κάρβουνα!

Επιτέλους ξανάρχονται μέρες γιορτινές και χαρούμενες! Ας το ρίξουμε και λίγο έξω λοιπόν, που λέει ο λόγος δηλαδή, διότι στην πράξη θα κινηθούμε μεταξύ σαλονιού – βεράντας, άντε και βία κήπου, Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος. Άλλα δεν πειράζει. Αυτό που μετρά πάντα σε όλες τις καταστάσεις που βιώνουμε είναι η διάθεση! Και η καλή διάθεση βοηθά σημαντικά!

Ας περάσουμε για λίγο στο μάθημα της Λαογραφίας. Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης, κατά την οποία καταναλώνεται κρέας. Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα», τη μυρωδιά δηλαδή του ψημένου κρέατος και την ημέρα Πέμπτη. Λαμβάνει χώρα την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών (της καλούμενης Κρεατινής), λόγω του ότι οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή αποτελούν παραδοσιακά ημέρες νηστείας των Ελληνορθοδόξων. Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά εβδομάδα, η Προφωνή και ακολουθεί η Τρίτη εβδομάδα, της Τυροφάγου. Πραγματοποιείται κάποιες ημέρες πριν από την έναρξη της Σαρακοστής, της σαρανταήμερης περιόδου νηστείας πριν από το Πάσχα.

Τι κάνουμε λοιπόν φέτος την Τσικνοπέμπτη, υπό το νέο καθεστώς συνθηκών πανδημίας; Προφανώς και θα μείνουμε στο σπίτι μας και θα γιορτάσουμε την ημέρα αυτή με τον καλύτερο τρόπο! Με νόστιμο κρέας και νόστιμο κρασί!

dinner table

Μεταφερόμαστε λοιπόν νοερά στο σκηνικό της ημέρας εκείνης. Είτε καθίσουμε έξω, είτε μέσα, οφείλουμε να προετοιμάσουμε μια όμορφη, χαλαρωτική ατμόσφαιρα, ώστε να μην τρώει μόνο το στομάχι, αλλά και τα μάτια και κατ’επέκταση η ψυχή μας!

Φροντίζουμε λοιπόν να στρώσουμε ένα χαρούμενο γιορτινό τραπέζι. Όχι κυριλέ πράγματα, ένα απλό παραδοσιακό στρώσιμο. Με το άσπρο τραπεζομάντηλο, ένα βάζο με ευωδιαστά, πολύχρωμα λουλούδια στη μέση και εφόσον μας πάρει η νύχτα με το φαγοπότι, ας ανάψουμε και μερικά κεράκια, για να ζεστάνει η ατμόφαιρα.

Στον πάγκο θα παίξουν γεύσεις παραδοσιακές, ενώ ο sommelier Οκκά, θα προτείνει τα κατάλληλα για την περίσταση κρασιά!

Για να μην μακρυγορούμε, το τραπέζι μας λοιπόν την ημέρα εκείνη θα πρέπει να περιλαμβάνει σε επίπεδο πρώτου πιάτου:

-Μία πλούσια φρέσκια σαλάτα λαχανικών (κατά προτίμηση πράσινων) ή βραστά λαχανικά εποχής;

-Παραδοσιακή κρεατόπιτα με χοντρό χωριάτικο φύλλο; και

-Ένα γευστικό πλατό τυριών και αλλαντικών.

κρεατόπιτα
τυρια-αλλαντικα1

Φυσικά τα αρτοσκευάσματα είναι καλοδεχούμενα συνοδευτικά στο τραπέζι! Και για μερικές πιτούλες ψημένες στα κάρβουνα, κανείς δεν θα πει όχι! Εδώ μπορούμε να σερβίρουμε Merlot’ Αμπελώνων Πύργου Τριφυλίας, ένα κόκκινο ξηρό κρασί από την ποικιλία Merlot.

Μην το παρακάνουμε όμως με τα πρώτα πιάτα, ως είθισται, γιατί μετά δεν θα μείνει ελεύθερος χώρος στο στομάχι μας για το κυρίως πιάτο, που είναι το κρέας φυσικά!

meat-grill-5

Ας πάμε τώρα στο κυρίως πιάτο και συγκεκριμένα στο κρέας, για να δούμε τι επιλογές έχουμε.

Καταρχάς, το ψήσιμό μας μπορεί να γίνει στη σχάρα (στα κάρβουνα, όπου είναι και ο προτιμότερος τρόπος, ως ο πιο νόστιμος), σε ηλεκτρική ψηστέρια, στο φούρνο ή στο σχαροτήγανο. Για τέλειο ψήσιμο στα κάρβουνα, δοκιμάστε το Κάρβουνο ‘Μπρικετάκι’ από Πυρήνα Ελιάς (σάκος 3kg).  Ένα πρωτοποριακό, καινοτόμο και ευρωπαϊκά βραβευμένο προϊόν για ψήσιμο (barbecue) σε μορφή μπρικέτας. Κατασκευασμένο από τον πυρήνα της ελιάς, απογειώνει γευστικά ό,τι ψήνεται στα κάρβουνα!

Μπορούμε λοιπόν να ψήσουμε σουβλάκια χοιρινά ή ακόμη και σουβλάκια από μπούτι κοτόπουλου. Εξίσου καλή ιδέα που μπορεί να συνδυαστεί με τα παραπάνω είναι οι μπριζόλες, χοιρινές ή και μοσχαρίσιες (T-bon, σπαλομπριζόλες και κόντρα), αλλά και κλασικά κρέατα όπως είναι η χοιρινή πανσέτα. Δεν ξεχνάμε και τα κλασικά παϊδάκια, τα οποία αποτελούν το ορόσημο της Τσικνοπέμπτης!

Μια άλλη πρόταση, που αρέσει περισσότερο στους μικρούς μας φίλους, είναι τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα, αδιαμφισβήτητα συνοδευόμενα από πατατούλες τηγανητές!

Σε αυτή τη περίπτωση μπορούμε να συνεχίσουμε με ‘Merlot’ Αμπελώνων Πύργου Τριφυλίας. Προτιμότερο όμως είναι να  συνδυάσουμε την αλλαγή της γεύσης μας στο φαγητό, πίνοντας ένα διαφορετικό κρασί. Έτσι μπορούμε να επιλέξουμε για το κυρίως πιάτο μας ένα ‘Νάουσας Ερυθρό’, από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο & Syrah,  είτε ένα Νεμέας Ερυθρό’, από την ποικιλία Αγιωργίτικο. Εξίσου δυνατή επιλογή αποτελεί και το ‘Cabernet Sauvignon’ Αμπελώνων Πύργου Τριφυλίας, από την εξαιρετική ποικιλία Cabernet Sauvignon!

Και μετά το φαγοπότι, εκεί που ανοίγουν ζώνες και κουμπιά, κάτι πρέπει να γευθούμε για την καλή χώνεψη και το κλείσιμο της τραπεζιού! Τι καλύτερο λοιπόν από λίγο γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού ή ένα κομμάτι λεμονόπιτα ή μια crème brulee!  Ελαφριά επιδόρπια για να ανασάνει το στομάχι! Εδώ συνοδεύουμε με έναν ‘Ερυθρό Γλυκό Σαντορίνης (Νάμα)’, κόκκινο γλυκό κρασί από εκλεκτές ερυθρές ποικιλίες της Σαντορίνης. Μπορούμε όμως να σερβίρουμε και έναν ‘Γλυκό Σαντορίνης Mezzo’, γλυκό λευκό κρασί, από τις ποικιλίες Αθήρι, Ασύρτικο και Αηδάνι. Και τα δύο αυτά κρασιά ταιριάζουν άψογα στην περίσταση.

Μπορεί όμως και να μην χωράει τίποτε πλέον στην κοιλιά μας… Σε αυτή τη περίπτωση λοιπόν περνάμε απευθείας από το φαγητό, σε ένα δροσερό χωνευτικό λικέρ ‘Μαστίχα’, ή ‘Limoncello’, για να αλλάξουμε την γεύση μας γλυκά και μοναδικά!

Καλή Τσικνοπέμπτη σε όλους, με Υγεία, γέλια και ποτήρια γεμάτα με καλό κρασί!

Share post

Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για αναζήτηση

Καλάθι Αγορών

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.