Ας σερβίρουμε κρασί σωστά!

Ας σερβίρουμε κρασί σωστά!

Πώς μπορεί να λερωθεί κανείς με κρασί…

Έχω βγει έξω για φαγητό και παραγγέλνουμε εμφιαλωμένο κόκκινο κρασί. Σε λίγο εμφανίζεται ο σερβιτόρος με τη φιάλη. Προσπαθεί να ανοίξει το κρασί με το ανοιχτήρι, αλλά μάταια… Το πάει από εδώ, το πάει από εκει, ιδρώνει, ξεϊδρώνει, τίποτε… Άξαφνα, βγαίνει ο φελλός και μαζί με το φελλό εκτοξεύεται κρασί πάνω μας…! Ντράπηκε ο καημένος, φαινόταν καινούριος στο επάγγελμα. Δεν είπαμε τίποτε, απλά τον φώναξα μόλις τελειώσαμε το φαγητό να του δώσω μερικές συμβουλές για το πώς σερβίρουμε το κρασί σωστά… Ίσως να σας ενδιαφέρει και εσάς το σωστό σερβίρισμα του κρασιού…

Υπάρχουν κανόνες σερβιρίσματος κρασιού;

Δεν χρειάζεται να είστε ιδιοκτήτης wine bar για να γνωρίζετε πώς να σερβίρετε σωστά το κρασί. Εμείς θα σας καθοδηγήσουμε, γνωρίζοντάς σας τα βασικά βήματα για το σωστό σερβίρισμα του κρασιού.

Οδηγός σερβιρίσματος

Δημιουργήσαμε έναν απλό οδηγό για να σας βοηθήσουμε με το σωστό σερβίρισμα του κρασιού. Ακολουθήστε τα 5 βήματα του σερβιρίσματος κρασιού, για να σερβίρετε στους επισκέπτες σας το αγαπημένο τους κρασί.

1. Παρουσιάστε τη λίστα κρασιών

Εάν είστε ιδιοκτήτης κέντρου εστίασης, φτιάξτε μια ισορροπημένη λίστα κρασιών, με ένα ευρύ φάσμα τιμών για όλα τα πορτοφόλια.

Όταν όλοι οι επισκέπτες έχουν τακτοποιηθεί στο τραπέζι, παρουσιάστε τη λίστα κρασιών:

  • Δώστε σε κάθε επισκέπτη μια λίστα κρασιών. Παρουσιάστε τη λίστα κρασιών σε κάθε επισκέπτη από τη δεξιά πλευρά. Μην τοποθετείτε ποτέ τη λίστα κρασιών στο τραπέζι.
  • Βοηθήστε τους επισκέπτες, με ερωτήσεις που σχετίζονται με συνδυασμούς φαγητού και ποικιλίες κρασιού.
  • Παραγγελίες για μεμονωμένα ποτήρια κρασιού αποστέλλονται στο μπαρ και δεν απαιτείται ιδιαίτερο σερβίρισμα.
2. Ετοιμάστε τα ποτήρια κρασιού

Αφού το τραπέζι παραγγείλει ένα μπουκάλι κρασί, θα πρέπει να επιλέξετε τα σωστά τα ποτήρια κρασιού.

  • Επιλέξτε ποτήρια κρασιού που συνδυάζονται με το είδος του κρασιού.
  • Βεβαιωθείτε ότι κάθε ποτήρι κρασιού είναι πεντακάθαρο.
  • Γυαλίστε τα γυάλινα σκεύη πριν τα τοποθετήσετε στο τραπέζι. Χρησιμοποιείτε γάντια για να μην μένουν δαχτυλιές στα ποτήρια.
  • Τοποθετήστε ένα ποτήρι κρασιού στα δεξιά κάθε επισκέπτη, προσέχοντας να αγγίξετε μόνο το στέλεχος. Η θέση του ποτηριού του κρασιού πρέπει να είναι ίδια για κάθε επισκέπτη.
3. Θερμοκρασία σερβιρίσματος κρασιού

Θερμοκρασία κόκκινου κρασιού
Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου, στους 16 έως 20 oC.
Θερμοκρασία λευκού και ροζέ κρασιού
Τα λευκά και τα ροζέ κρασιά σερβίρονται δροσερά σε θερμοκρασία μεταξύ 8-12 oC.
Θερμοκρασία αφρώδους κρασιού
Το αφρώδες κρασί διατηρείται στους 10-12 oC, αλλά σερβίρεται  κρύο, στους 6-8 oC.
Σημαντικό! Στο νότο και ιδιαίτερα στη χώρα μας με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία  στις θερμοκρασίες σερβιρίσματος.

4. Άνοιγμα της φιάλης

-Για να ανοίξετε σωστά ένα μπουκάλι κρασί, χειρίζεστε πάντα το μπουκάλι ελεύθερο, στον αέρα και δεν το στηρίζετε ποτέ στο τραπέζι.
– Πριν το ανοίξετε, δώστε το μπουκάλι στον επισκέπτη που παρήγγειλε το κρασί. Κρατήστε το μπουκάλι με τέτοιο τρόπο,  ώστε η ετικέτα να είναι ορατή. Μόλις ο επισκέπτης βεβαιωθεί ότι το μπουκάλι είναι σωστό, μπορείτε να το ανοίξετε.
– Μόλις βγάλετε τον φελλό, σκουπίστε το πάνω μέρος του μπουκαλιού και τον φελλό. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων φελλού και της σκόνης από την αποθήκευση.
– Παρουσιάστε το φελλό στον επισκέπτη σε περίπτωση που θέλει να επιβεβαιώσει ότι η επωνυμία στον φελλό ταιριάζει με το μπουκάλι.
– Ρίξτε ένα μικρό δείγμα κρασιού στο ποτήρι του επισκέπτη και περιμένετε την έγκριση πριν ξεκινήσετε να σερβίρετε όλο το τραπέζι.

5. Πώς γεμίζετε τα ποτήρια

Όταν το μπουκάλι του κρασιού είναι ανοιχτό και ο επισκέπτης το έχει εγκρίνει, είναι ώρα να αρχίσετε να γεμίσετε τα ποτήρια.
– Πριν ξεκινήσετε, σημειώστε πόσοι επισκέπτες θα πιούν. Ένα μέσο μπουκάλι κρασιού 750 ml αντιστοιχεί περίπου σε πέντε γεμίσματα. Προσαρμόστε την ποσότητα κρασιού κάθε ποτηριού, με βάση τον αριθμό των επισκεπτών και μην γεμίζετε το ποτήρι περισσότερο από τη μέση, εκτός αν πρόκειται για αφρώδες κρασί, όπου σερβίρεται σε στενόμακρο ποτήρι.
– Τυλίξτε το μπουκάλι σε μια καθαρή λευκή πετσέτα ή χρησιμοποιήστε λευκά γάντια σερβιτόρου, ενώ σερβίρετε κρασί. Αυτό βοηθά στον έλεγχο της θερμοκρασίας των δροσερών κρασιών.
– Σερβίρετε πρώτα το άτομο που βρίσκεται στα αριστερά του επισκέπτη που παρήγγειλε το κρασί και στη συνέχεια μετακινηθείτε δεξιόστροφα. Ούτως ή άλλως, ο επισκέπτης που παρήγγειλε το κρασί σερβίρεται πάντα τελευταίος.

– Σερβίρετε το κρασί από τη δεξιά πλευρά του επισκέπτη. Ολοκληρώστε κάθε γέμισμα με μια ελαφρώς περιστροφική κίνηση του μπουκαλιού για να μην στάξει κρασί.
– Τοποθετήστε το μπουκάλι στα δεξιά του επισκέπτη που το παρήγγειλε, με την ετικέτα στραμμένη προς τα έξω και ζητήστε άδεια να αφαιρέσετε το φελλό από το τραπέζι.
– Για τα δροσερά κρασιά, ρωτήστε τους επισκέπτες αν επιθυμούν μια σαμπανιέρα με πάγο για το τραπέζι.
– Επιστρέφετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο τραπέζι για να ξαναγεμίσετε τα ποτήρια κρασιού. Όταν το μπουκάλι αδειάσει, ρωτήστε αν θέλουν να παραγγείλουν ακόμη ένα μπουκάλι κρασί.

Κρασί χύμα σε κανάτα

Όλη η διαδικασία σερβιρίσματος που αναφέραμε, απευθύνεται στα εμφιαλωμένα κρασιά. Υπάρχουν ωστόσο στη χώρα μας ιδιαίτερα, γευστικά και ποιοτικά χύμα κρασιά. Τα κρασιά αυτά σερβίρονται σε κρυστάλλινες κανάτες, ενώ ακολουθούμε τους γενικούς κανόνες σερβιρίσματος.

Tip: Για το δρόσισμα των κανατών, χρησιμοποιούμε ψυχρό μπεν μαρί, με κρύο νερό και παγάκια, ή ειδικές κανάτες που γεμίζουν με πάγο.

Share post

Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για αναζήτηση

Καλάθι Αγορών

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.