Ας μην ξεχνάμε, ότι δεν θα είχαμε καταλάβει πώς παρασκευαζόταν το κρασί και πώς τα σάκχαρα των σταφυλιών μετατρέπονταν σε αλκοόλ με τη χρήση μαγιάς, αν ο Παστέρ δεν περιέγραφε για πρώτη φορά, στα μέσα του δέκατου όγδοου αιώνα, το φαινόμενο της ζύμωσης. Μάλιστα, ακόμη στις μέρες μας, δεν καταλαβαίνουμε πολλά από τα στοιχεία της οινοποίησης.
Για τους αρχαίους, το αμπέλι και το κρασί αποτελούσαν δύο από τα μεγαλύτερα δώρα των θεών στην ανθρωπότητα.