Ενώ μέχρι τότε, οι ποικιλίες σταφυλιών δεν είχαν αναγνωριστεί και ονοματιστεί όπως σήμερα, η οινοποίηση σε αυτό το μέρος της Μέσης Ανατολής χρονολογείται περίπου από το 4000 π.Χ.
Αρχαιολογικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι περίπου την εποχή του τελευταίου δείπνου, τα πλούσια, συμπυκνωμένα κρασιά ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή.
Συγκεκριμένα στην Ιουδαία, κοντά στην Ιερουσαλήμ, όπου λέγεται ότι έλαβε χώρα ο Μυστικός Δείπνος, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα βάζο με την επιγραφή: «Κρασί από μαύρη σταφίδα». Αυτό σημαίνει ότι οι οινοπαραγωγοί μπορεί να χρησιμοποιούσαν σταφύλια, τα οποία είχαν αποξηρανθεί στο κλήμα ή στον ήλιο σε ψάθες, για να δημιουργήσουν γλυκά και παχύρρευστα ποτά. Σε κοντινές τοποθεσίες της περιοχής έχουν επίσης βρεθεί βάζα με την ένδειξη «καπνισμένο κρασί» και «πολύ σκούρο κρασί».