Τι κρασί έπιναν στον Μυστικό Δείπνο;

Τι κρασί έπιναν στον Μυστικό Δείπνο;

Τα ερωτήματα για τον Μυστικό Δείπνο

Μελετώντας τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα, ένα από τα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν είναι: «Άραγε, τι κρασί έπινε ο Ιησούς και οι 12 Απόστολοι στον Μυστικό Δείπνο;».

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την τοποθεσία και τον χρόνο που έλαβε χώρα το τελευταίο γεύμα του Ιησού με τους μαθητές του, πριν αυτός σταυρωθεί. Αναφορές στα Ευαγγέλια, υποδηλώνουν ότι ο Μυστικός Δείπνος έλαβε χώρα την τελευταία Πέμπτη του εορτασμού του Πάσχα, γύρω στο 30 μ.Χ.

Σε αντίθεση με τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, ο Ιησούς και οι μαθητές του έπιναν κρασί. Από τις περιγραφές, πιθανότατα ήταν ένα γεύμα Seder, παραδοσιακό γεύμα που παρατίθεται κατά τη διάρκεια των εβραϊκών εορτών του Πάσχα. Δεδομένου ότι ήταν η πιο σημαντική από τις εβραϊκές γιορτές, το κρασί αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος των εορτασμών.

Το κρασί την εποχή του Ιησού

Ενώ μέχρι τότε, οι ποικιλίες σταφυλιών δεν είχαν αναγνωριστεί και ονοματιστεί όπως σήμερα, η οινοποίηση σε αυτό το μέρος της Μέσης Ανατολής χρονολογείται περίπου από το 4000 π.Χ.

Αρχαιολογικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι περίπου την εποχή του τελευταίου δείπνου, τα πλούσια, συμπυκνωμένα κρασιά ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή.

Συγκεκριμένα στην Ιουδαία, κοντά στην Ιερουσαλήμ, όπου λέγεται ότι έλαβε χώρα ο Μυστικός Δείπνος, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα βάζο με την επιγραφή: «Κρασί από μαύρη σταφίδα». Αυτό σημαίνει ότι οι οινοπαραγωγοί μπορεί να χρησιμοποιούσαν σταφύλια, τα οποία είχαν αποξηρανθεί στο κλήμα ή στον ήλιο σε ψάθες, για να δημιουργήσουν γλυκά και  παχύρρευστα ποτά. Σε κοντινές τοποθεσίες της περιοχής έχουν επίσης βρεθεί βάζα με την ένδειξη «καπνισμένο κρασί» και «πολύ σκούρο κρασί».

Τα κρασιά αυτά τα αρωμάτιζαν με τη προσθήκη μπαχαρικών και φρούτων, συμπεριλαμβανομένων του ροδιού, του μανδραγόρα, του σαφράν και της κανέλας, ενώ χρησιμοποιούσαν ρητίνη δέντρων (ρετσίνι) για να τα διατηρήσουν. Υποθέτουμε λοιπόν,  πως το κρασί που έπιναν στον Μυστικό Δείπνο, μπορεί να έμοιαζε  με το ζεστό κόκκινο κρασί που πίνουμε τα Χριστούγεννα.

Ίσως αν κάποιος έβρισκε το Άγιο Δισκοπότηρο, να μπορούσε μετά από εργαστηριακούς ελέγχους να αποφανθεί με σιγουριά, για το τι κρασί έπινε ο Ιησούς στο τελευταίο του δείπνο!

Εμείς τι θα πιούμε το Πάσχα;

Μπορεί να μην γνωρίζουμε τι κρασί έπινε ο Ιησούς και οι 12 Απόστολοι στον Μυστικό Δείπνο, αλλά το σίγουρο είναι ότι μπορούμε να σας προτείνουμε με τι κρασί θα συνοδεύσετε το κυριακάτικο τραπέζι της Λαμπρής!

Και επειδή στο τραπέζι του Πάσχα, πρωταγωνιστές είναι τα βαριά και λιπαρά κρέατα, με επικρατέστερο το αρνί, επιβάλλεται να πιούμε ένα δυνατό κόκκινο κρασί, που θα αναδείξει τη γεύση και το ψήσιμο του κρέατος.

Για το παραδοσιακό ελληνικό λαμπριάτικο τραπέζι, προτείνουμε ανεπιφύλακτα έναν ‘Νάουσας Ερυθρό’ Αμπελώνων Νάουσας, κόκκινο ξηρό και γεμάτο κρασί από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Syrah. Εναλλακτικά μπορούμε να γεμίσουμε τα ποτήρια μας με ένα Cabernet Sauvignon’ Αμπελώνων Πύργου Τριφυλίας, κόκκινο ξηρό και έντονο κρασί από την ποικιλία Cabernet Sauvignon ή με έναν ‘Μοναστηριακό Βιολογικό Ερυθρό Μονής Τοπλού’ Αμπελώνων Λασιθίου Κρήτης, που είναι ένα έντονο κόκκινο ξηρό κρασί, από τις ποικιλίες Λιάτικο, Μαντηλάρι (Μανδηλαριά) και Syrah βιολογικής καλλιέργειας, περασμένο βαρέλι.

‘Ο,τι και να αποφασίσετε να πιείτε, να το απολαύσετε με Υγεία και ευχές για ένα όμορφο Πάσχα!
Share post

Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για αναζήτηση

Καλάθι Αγορών

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.