Τι είναι το ζεστό κρασί;

Τι είναι το ζεστό κρασί;

Τι είναι το ζεστό κρασί;

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και σίγουρα κάπου θα έχει πάρει το μάτι μας ή θα έχουμε ακούσει για το ζεστό κρασί που σερβίρεται ανήμερα τα Χριστούγεννα. Όμως μας φαντάζει παράξενη η αίσθηση ενός ζεστού κρασιού στο στόμα μας και αναρωτιόμαστε…τι να είναι τελικά το ζεστό κρασί που το συναντάμε στην αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων;

# 01 Μια ξεχωριστή μέρα

Πολλά πράγματα συμβάλλουν στο να κάνουν μία μέρα ξεχωριστή. Γενέθλια, ένα τραπέζι με φίλους, μια προαγωγή, μια νέα δουλειά, μία γιορτή και πολλά άλλα γεγονότα αποζητούν την παρέα ενός καλού, ‘νόστιμου’ κρασιού! Πόσο μάλλον τα Χριστούγεννα, που βρίσκονται προ των πυλών!

Ξύλινα στολίδια, λαμπάκια που αναβοσβήνουν, στολισμένα έλατα, τραγανά μελομακάρονα, χαρούμενη χριστουγεννιάτικη μουσική και ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα ζωντανεύουν το πνεύμα των Χριστουγέννων μέσα και γύρω μας! Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το ζεστό κρασί συνδέεται με τα Χριστούγεννα;

 

# 02 Τι είναι το ζεστό κρασί;

Το κόκκινο κρασί, με την προαιρετική προσθήκη μπαχαρικών και φρούτων, δεν είναι άλλο από αυτό που γνωρίζουμε ως ζεστό κρασί. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό κρασί, αυτό το κρασί σερβίρεται ζεστό σε κούπα.

Περιέχει συστατικά όπως κανέλα, γλυκάνισο, γαρίφαλο, σταφίδες, πορτοκάλι κ.α., τα οποία προστίθενται για να προσφέρουν επιπλέον γεύση, νοστιμιά και ζεστασιά. Αλλά ας δούμε λίγο πώς το κρασί αυτό έγινε το ποτό  των Χριστουγέννων…

# 03 Από που ξεκινά η ιστορία του;

 

Την πόση κρασιού κατά τους χειμερινούς μήνες την συναντάμε για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν το κρασί, οπότε, ως ευρηματικά μυαλά, ανακάλυψαν έναν τρόπο, ώστε να μην πηγαίνει χαμένη ούτε η τελευταία σταγόνα.

Για να μπορούν λοιπόν να καταναλώνουν ευχάριστα το κρασί που έμενε κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το ζέσταιναν προσθέτοντας μπαχαρικά σε αυτό.

Σε αυτό το ζεστό κρασί λοιπόν έδωσαν το όνομα ‘Ιπποκράς’, το όνομά του γιατρού και πατέρα της ιατρικής επιστήμης, Ιπποκράτη.

# 04 Η διάδοσή του

Σύντομα, το ζεστό κρασί  διαδόθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη, ξεκινώντας από τη Ρώμη, όπου οι Ρωμαίοι το ονόμασαν ‘Conditum Paradoxum’ ή αλλιώς ‘Κόνδιτο το Παράδοξο’, μια συνταγή που συναντάται και πωλείται μέχρι σήμερα.

Η ιδέα σύντομα διαδόθηκε και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, όπως στις σκανδιναβικές χώρες, όπου οι άνθρωποι άρχισαν να προσθέτουν και άλλα συστατικά στο ζεστό κρασί τους, όπως τζίντζερ και πορτοκάλι.

# 05 Η αυξημένη δημοτικότητα

Την εποχή του Μεσαίωνα πια, το ζεστό κρασί είχε γίνει αρκετά δημοφιλές στην Ευρώπη. Οι άνθρωποι είχαν την πεποίθηση, ότι η προσθήκη μπαχαρικών, όχι μόνο έκανε το ποτό πιο ζεστό και πιο εύγευστο, αλλά τους βοηθούσε και σε θέματα  υγείας, οπότε το χρησιμοποιούσαν και ως μαντζούνι. Ως γνωστόν, τον καιρό εκείνο, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης μαστιζόταν από την πανδημία της πανώλης, του μαύρου θανάτου, με θύματα εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης και διατροφής ήταν άθλιες. Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, το ζεστό κρασί λειτούργησε ως ‘βάλσαμο’, γιατί ήταν εκείνη η μικρή νόστιμη απόλαυση, που προσέφερε στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους ανακούφιση, ζεστασιά, χαρά, τους τόνωνε την ψυχολογία και τους έκανε να νιώθουν και πιο υγιείς!

# 06 Το ζεστό κρασί σήμερα

christmas mulled wineΚατά τη διάρκεια των αιώνων, το ζεστό κρασί συσχετίστηκε με την καλή υγεία, την ζεστασιά, την χαρά, τα οποία συνειρμικά μας μεταφέρουν στη περίοδο των Χριστουγέννων! Ο συσχετισμός όμως με τα Χριστούγεννα προέρχεται στην ουσία από τη Βικτωριανή Αγγλία, όπου το ζεστό κρασί θεωρείτο ένα εκλεπτυσμένο και εξαιρετικό ποτό για τις περιόδους των γιορτών!

Δεδομένου λοιπόν ότι τα Χριστούγεννα αποτελούν ευρέως τη πιο δημοφιλή γιορτή του χειμώνα, το ζεστό κρασί συνδυάζεται με τη περίοδο των  Χριστούγεννων και από τότε συνηθίζεται να σερβίρεται ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να το πιούμε οποιαδήποτε άλλη κρύα φθινοπωρινή ή χειμωνιάτικη μέρα, για θαλπωρή και ζεστασιά!

# 07  Ας φτιάξουμε μαζί σπιτικό ζεστό κρασί!

Υλικά που θα χρειαστούμε:

 

Εκτέλεση:

 

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ, μεγάλο τηγάνι.

Ανακατεύουμε απαλά και ήρεμα το υγρό μίγμα.

Το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.

Προσέχουμε να μη βράσει γιατί θα εξατμιστεί το αλκοόλ!

 

Μόλις ζεσταθεί το μίγμα, το σουρώνουμε και το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ/δοχείο σερβιρίσματος.

Σερβίρουμε σε κούπα της προτίμησής μας, προσθέτοντας εάν θέλουμε μια φέτα πορτοκάλι, από εκείνες που βάλαμε στο μίγμα ή/και μία φέτα μήλο.

 

Nα το απολαύσετε!

Share post

Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για αναζήτηση

Καλάθι Αγορών

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.