Γλυκαμένα Κρασοχριστούγεννα! Μέρος Β
Μα μόνο με cocktails θα την βγάλουμε;;;
Το sequel Sweet Wine Christmas δεν σταματά! Στο Μέρος Α σας δώσαμε μερικές ιδέες πώς να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα τέλεια cocktails με γλυκό κρασί που θα γλυκάνουν μεθυστικά τις χριστουγεννιάτικες στιγμές σας. Ελπίζουμε να δοκιμάσατε κάποιο…
Όμως ποτό χωρίς συνοδευτικό δεν γίνεται! Κάτι να φάμε να τραβήξει τα υγρά όπως λένε και οι μεγαλύτεροι. Ωστόσο μην είστε βιαστικοί και τρέξετε να ανοίξετε τη τροφοθήκη σας για junk food, πατατάκια κτλ. Εμείς εδώ τι κάνουμε;

Ιταλικά Μπισκοτάκια ‘Biscotti Pistachio Cantuccini’!
Τα cantucci, γνωστά και ως cantuccini, είναι παραδοσιακά ιταλικά μπισκότα με γεύση αμυγδάλου, φτιαγμένα χωρίς λιπαρά και διπλοψημένα. Το όνομά τους έχει ρίζες από την παλιά ιταλική λέξη ‘cantuccio’, που παραπέμπει σε μια μικρή γωνιά ή ένα κομμάτι ψωμιού με πολλή κόρα, συνήθως τις άκρες μιας φραντζόλας. Τα συναντάμε στην Αρχαία Ρώμη, καθώς αποτελούσαν μια ευκόλως μεταφερόμενη και μακράς διάρκειας τροφή για τον στρατό.

Τα ίχνη των cantucci σβήνουν από την ιστορία μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στην Τοσκάνη κατά την Αναγέννηση. Τα πρώτα σύγχρονα cantucci τα έφτιαξαν αρτοποιοί στην πόλη Prato της Τοσκάνης και αποτελούν τοπικό έδεσμα, αν και είναι ευρέως γνωστά σε όλη την Ιταλία. Τα κατανάλωναν στρατιώτες, ψαράδες και εξερευνητές λόγω της εύκολης μεταφοράς τους.
Σήμερα αποτελούν μια γλυκιά απόλαυση, ιδανικό συνοδευτικό του καφέ. Όμως το κύριο χαρακτηριστικό των cantuccini είναι ότι τα απολαμβάνουμε ιδιαιτέρως, βουτηγμένα σε γλυκό κρασί…!
Η συνταγή: Βiscotti Pistachio Cantuccini!
Η αυθεντική συνταγή των cantuccini έχει ως βασικό υλικό το αμύγδαλο. Εμείς σας προτείνουμε μια ιδιαίτερη και πολύ νόστιμη παραλλαγή με φιστίκι. Πρόκειται για πραγματικά νόστιμα και πολύ εύκολα βουτήματα. Μία εξαιρετικά εύκολη συνταγή στην εκτέλεσή της, με δύο μόνο απαιτητικά σημεία: το ξεφλούδισμα των φιστικιών και το σωστό ψήσιμο!

Ποσότητα: περίπου 15 μπισκότα
Υλικά:
• 250 γρ φιστίκια Αιγίνης, ξεφλουδισμένα
• 100 γρ ζάχαρη άχνη
• 1/2 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
• 2 ασπράδια αυγών
• Θρυμματισμένα φιστίκια για διακόσμηση
• Ζάχαρη άχνη
Παρασκευή:
1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
2. Ξεφλουδίστε τα φιστίκια ρίχνοντάς τα σε ζεματιστό νερό, σε ένα πυρίμαχο μπολ. Αφαιρέστε τα και τρίψτε τα με μια πετσέτα κουζίνας ή με τα νύχια σας. Αυτή η διαδικασία διαρκεί αρκετά, οπότε σας προτείνουμε να καθίσετε αναπαυτικά μπροστά στον σας και παρακολουθήστε καμμιά ταινία όσο το κάνετε.
3. Αλέστε τα φιστίκια και τη μισή κρυσταλλική ζάχαρη σε έναν πολυκόφτη, μέχρι να αποκτήσουν υφή χονδρόκοκκης άμμου.
4. Ανακατέψτε τα ασπράδια αυγών με τη βανίλια. Στη συνέχεια προσθέστε το μείγμα φιστικιών και την υπόλοιπη ζάχαρη.
5. Τοποθετήστε χαρτί ψησίματος σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί. Ρίξτε λίγη άχνη ζάχαρη σε ένα πιάτο και χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού, φτιάξτε μικρές μπάλες από το μείγμα φιστικιού/ασπραδιού κυλώντας τις στην άχνη ζάχαρη. Πιέστε ένα θρυμματισμένο φιστίκι στο κέντρο και τοποθετήστε τα μπισκοτάκια στο ταψί, σε απόσταση 2 εκ. μεταξύ τους.
6. Ψήστε για 7 λεπτά ακριβώς και αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο.
7. Αφήστε τα να κρυώσουν καλά και κατόπιν πασπαλίστε τα με λίγη ακόμα άχνη ζάχαρη από πάνω. Έτοιμα!
Απολαύστε τα βουτώντας τα σε γλυκό κρασί! Επιλέξτε ανάμεσα σε Γλυκό Σαντορίνης Mezzo, Μοσχάτο Γλυκό Αχαΐας, Vin Doux Πατρών, Μοσχάτο Αλεξανδρινό Ημίγλυκο, Τζουμέρκων Ημίγλυκο, Ερυθρό Γλυκό Σαντορίνης Νάμα, Μαυροδάφνη Γλυκιά και όλα τα γλυκά μας κρασιά.
Λίγη σοκολάτα παρακαλώ…
Χριστούγεννα και χειμώνας χωρίς σοκολάτα δε γίνεται! Το κρασί όμως που κολλάει θα μας πείτε; Για να δούμε…
Κέικ σοκολάτας με κόκκινο κρασί

Συστατικά:
– 1 ½ κούπας (210 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 3/4 κούπας (75 γρ.) σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
– 1 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα
– 1/2 κουτ. γλ. αλάτι
– 1/2 κουτ. γλ. κανέλα σε σκόνη
– 1 κούπα (227 γρ.) βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου
– 1 κούπα (200 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
– 1/2 κούπα (100 γρ.) καστανή ζάχαρη (κατά προτίμηση σκούρα)
– 2 μεγάλα αυγά
– 1 ¼ κούπας κόκκινο γλυκό κρασί Μαυροδάφνη Γλυκιά Αχαΐας ή Ερυθρό Γλυκό Σαντορίνης Νάμα
– 2 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Οδηγίες παρασκευής:
1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώστε και αλευρώστε ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα τύπου ‘Bundt’ 25εκ. και αφήστε την στην άκρη.
2. Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, κοσκινίστε το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Αφήστε το μπολ στην άκρη.
3. Στον κάδο του μίξερ, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα ‘φτερό’ ή αλλιώς αναδευτήρα ‘Κ’, χτυπήστε μαζί το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μεσαία προς υψηλή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι το μείγμα να αποκτήσει αφράτη υφή. Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα των υλικών, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Ρίξτε το εκχύλισμα βανίλιας. Σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνετε σταδιακά το μείγμα αλευριού σε 3 δόσεις, εναλλάξ με το κρασί σε 2 δόσεις (ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι). Μην αναδεύσετε πολύ το μείγμα στο μίξερ.
4. Τοποθετήστε το μείγμα στη φόρμα και ισιώστε την επιφάνεια. Ψήστε στις αντιστάσεις για 45 λεπτά ή μέχρι ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρό. Αν βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο.
5. Αφήστε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα. Στη συνέχεια αναποδογυρίστε το και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
6. Πασπαλίστε το κέικ με άχνη ζάχαρη ή περιχύστε λιωμένη κουβερτούρα από πάνω.
7. Φυλάξτε το κέικ σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου έως και 3 ημέρες.
8. Μπορείτε να το καταψύξετε έως και 2 μήνες.
Καλή απόλαυση!
Πριν τις ευχές…
Κάπου εδώ θα σας αφήσουμε για να κάνουμε και εμείς τις δικές μας προετοιμασίες για το Festive Saga. Ωστόσο, για το τέλος αφήσαμε μία συνταγή bonus, που είναι γρήγορη, εύκολη, χειμωνιάτικη και προπάντων σοκολατένια!
Ζεστή Σοκολάτα με Κόκκινο Γλυκό Κρασί. Ένα ζεστό και πρωτότυπο ρόφημα για τις κρύες μέρες του χειμώνα!
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Δόσεις: 2
Συστατικά:
3 κουτ. σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
3 κουτ. σούπας ζάχαρη
1/4 κούπας κόκκινο γλυκό κρασί Μαυροδάφνη Γλυκιά Αχαΐας ή Ερυθρό Γλυκό Σαντορίνης Νάμα
1 κούπα γάλα
1 πρέζα αλάτι
Προαιρετικά:
1 ξυλάκι κανέλας
έτοιμη κρέμα σαντιγί σε σπρέι

Οδηγίες Παρασκευής:
1. Ζεστάνετε το κρασί σε σιγανή φωτιά μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει.
Η προθέρμανση του κρασιού είναι προαιρετική και απαραίτητη μόνο αν θέλετε να μειώσετε την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ. Εάν όχι, απλά προσθέστε το κρασί στο μείγμα κακάο-γάλακτος και βράστε τα μαζί.
2. Σε ένα μπολ αναμείξτε το κακάο με τη ζάχαρη και το αλάτι.
3. Προσθέστε 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα και ανακατέψτε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
4. Ρίξτε το υπόλοιπο γάλα, ανακατέψτε καλά και αδειάστε το μείγμα στο κρασί. Ζεστάνετε μέχρι να βράσει, ανακατεύοντάς το με το σύρμα κατά διαστήματα.
5. Σερβίρετε το ρόφημα σε φλιτζάνια. Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε κρέμα σαντιγί σε σπρέι από πάνω και ένα ξυλάκι κανέλας για μια νότα Ανατολής!

Ελπίζουμε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και στην παρέα σας τις γιορτινές ημέρες και να δοκιμάσετε τις συνταγές μας με γλυκό κρασί!
Να έχετε μια όμορφη νέα χρονιά με υγεία, χαμόγελα και γλυκό κρασί!
