Γλυκό και παιχνιδιάρικο, με πάθος στη γεύση και θαλπωρή στις αισθήσεις, ξεμυαλίζει και τους πλέον απαιτητικούς οινόφιλους. Παρ ‘όλα αυτά, αποτελεί μια κάπως ‘παρεξηγημένη’ κατηγορία κρασιού, καθώς κάποιοι θεωρούν πως το γλυκό κρασί δεν είναι κρασί, υπό το αυστηρό πρίσμα του κλασικού ξηρού κρασιού, ενώ άλλοι πως μπορούν να το πιούν μόνο σκέτο, ως απεριτίφ.
Αν όχι όλους, τους περισσότερους ανθρώπους τους έλκει το γλυκό. Η κούραση, το άγχος, η στενοχώρια μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οπότε αυτό έχει ως αποτέλεσμα μειωμένα επίπεδα της σεροτονίνης (ορμόνη καλής διάθεσης). Ως αποτέλεσμα το σώμα αντιδρά και εκδηλώνει έντονη επιθυμία για γλυκό. Από τη στιγμή που θα καταναλώσουμε σάκχαρα, ο εγκέφαλος παράγει σεροτονίνη και νιώθουμε καλύτερα.