Γιούπι! Έφθασαν τα Κούλουμα!

Γιούπι! Έφθασαν τα Κούλουμα!

Μια Δευτέρα αλλιώτικη από τις άλλες!

Χαρταετοί στον ουρανό

Κάθε Καθαρή Δευτέρα
ανοιξιάτικέ μου αέρα ,
στα παιδιά μας λες : εντάξει
ο αετός σας θα πετάξει .
 
Φύσα αγέρα λεβεντιά
παίξ’ αετό με τα παιδιά
φεύγει ο αετός ψηλά
και στον άνεμο μιλά .
 
Φρρρ! Ακολουθούν κι άλλοι ,
πιο μικροί και πιο μεγάλοι .
Ένας χάρτινος στρατός
ξάφνου κολυμπάει στο φως .
 
Του αγέρα οι καλεσμένοι ,
τα πολύχρωμα ντυμένοι ,
παν σε ουρανού γιορτάσι ,
σκουλαρίκια , ουρά , κεφάλι .
 
Φύσα , λεβεντιά μου αγέρα !
Κάθε Καθαρή Δευτέρα ,
των παιδιών ψυχή και νους
χαρταετός στους ουρανούς .
 
Της Ρένας Καρθαίου

χαρταετοί στον ουρανό

Τα Κούλουμα! Μια αθηναϊκής, κατά άλλους βυζαντινής καταγωγής γιορτή, που εορτάζεται σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ξεκινήσαμε με ένα ποίημα της Ελληνίδας ποιήτριας Ρένας Καρθαίου, το οποίο αναπαριστά μοναδικά το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας, το πέταγμα του χαρταετού. Δεν έχει σημασία αν θα πετάξουμε ή όχι φέτος χαρταετό. Αυτό που έχει σημασία είναι να αφήσουμε την φαντασία και το μυαλό μας να πετάξουν ψηλά στον καταγάλανο ουρανό και να οραματιστούμε όσα δεν μπορούμε να κάνουμε σήμερα, αλλά θα τα κάνουμε αύριο, μένοντας υγιείς!

Ας ταξιδέψουμε λοιπόν νοερά, εκεί ψηλά στους αιθέρες, με τον χαρταετό των ονείρων μας ακούγοντας την εξαιρετική μουσική του Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη … και ας απολαύσουμε το πέταγμα του χαρταετού μέσα από μια πεντάλεπτη animated ιστορία με πολλά διδάγματα ζωής, από την Αμερικανίδα εικαστικό και θεατρική καλλιτέχνη Alma Sheppard-Matsuo!

Και μετά την προσγείωσή μας, ας έρθουμε και στα δικά μας, τα Καθαροδευτεριάτικα!

Τίποτε δεν αλλάζει τη διάθεσή μας για ένα δυνατό σαρακοστιανό συμπόσιο γύρω από το οικογενειακό τραπέζι! Στολίστε λοιπόν τα σαλόνια σας με τους προσωρινά παροπλισμένους χαρταετούς, βάλτε λουλούδια στα βάζα, κρεμάστε μερικές σερπατίνες σε απλίκες και βενετσιάνικες μάσκες σε κάδρα και καθρέπτες και ελάτε να οργανώσουμε το φαγοπότι της Καθαρά Δευτέρας! Γιατί όλα έχουν τη σημασία τους. Και γιατί γιορτάζουμε πάντα, για να έχουμε ανεβασμένη διάθεση!

Οδηγός μας στο μενού τα νηστίσιμα φαγητά!

Προτείνουμε για την ημέρα αυτή έναν μοντέρνο μπουφέ, μιας και οι σαρακοστιανές λιχουδιές είναι πολλές. Μπορούμε λοιπόν να τοποθετήσουμε στο τραπέζι, στη μία πλευρά σαλάτες και ορεκτικά και στην άλλη, τα κυρίως εδέσματα. Όπως και να φάμε, καθιστοί ή κατά τρόπον τινά στο πόδι, τα φαγητά θα είναι ίδια. Αλλάζει απλά ο τρόπος σερβιρίσματος.

Ξεκινάμε με light καταστάσεις!

Στις σαλάτες, περάν των κλασικών φρέσκων ή βραστών λαχανικών, συμμετέχουν και οι σαλάτες από όσπρια, όπως μια ωραιότατη φακοσαλάτα, ρεβυθοσαλάτα ή σαλάτα από φασόλια μαυρομάτικα, όλες ανάμικτες με καροτάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό. Βεβαίως ο καθένας μπορεί να προσθέσει ό,τι άλλο ταιριάζει στη γεύση του, με το ανάλογο homemade dressing φυσικά.

Οι σαλάτες συνοδεύονται απαραιτήτως από διάφορα μεζεδάκια, όπως κολοκυθοκεφτέδες, ταραμοκεφτέδες, διάφορα τουρσιά και φυσικά από τους πρωταγωνιστές της ημέρας, που είναι η παραδοσιακή λαγάνα και ο ταραμάς.  Ανοίγουμε λοιπόν το παραδοσιακό σαρακαστιανό τραπέζι με τα παραπάνω, πίνοντας ένα ‘Ασύρτικο’ Αμπελώνων Κιθαιρώνα, λευκό ξηρό και έντονο κρασί από την ποικιλία Ασύρτικο. Εναλλακτικά μπορούμε να γεμίσουμε τα ποτήρια μας με ένα Sauvignon Blanc’ Αμπελώνων Πύργου Ηλείας, λευκό ξηρό και ήπιο κρασί από την ποικιλία Sauvignon Blanc ή με ένα ‘Μοσχοφίλερο’ Αμπελώνων Μαντινείας Νασιάκου, που είναι ένα έντονα αρωματικό λευκό ξηρό κρασί.

Μμμ… Μύρισε θάλασσα!

Στην αντίπαλη όχθη τώρα δεσπόζουν τα θαλασσινά, τα μύδια, τα στρείδια, τα καλαμαράκια, το ψητό ή ξυδάτο χταποδάκι, οι γαρίδες σαγανάκι και πολλές άλλες νοστιμιές. Τα θαλασσινά σηκώνουν κάτι πιο δυνατό, με το οποίο θα συνεχίσουμε και στο κυρίως πιάτο. Επιλέγουμε έναν ‘Μοναστηριακό Βιολογικό Λευκό Μονής Τοπλού’ Αμπελώνων Λασιθίου Κρήτης, λευκό, ξηρό και έντονο κρασί από την ποικιλία Chardonnay & άλλες τοπικές κρητικές ποικιλίες βιολογικής καλλιέργειας. Εξίσου φοβερή επιλογή είναι και το ‘Νυχτέρι Σαντορίνης’, λευκό ξηρό και έντονο κρασί από τις ποικιλίες Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι.

Ας μπούμε τώρα και στο κυρίως θέμα…

Όσο για το κυρίως πιάτο, θα προτείναμε μια νοστιμότατη και ζουμερή γαριδομακαρονάδα, σβησμένη με ούζο. Εδώ, ή συνεχίζουμε με το κρασί των θαλασσινών ή συνοδεύουμε με κάτι πιο δυνατό, όπως με ένα ‘Ικαρίας Μπεγλέρι’, λευκό, ξηρό και έντονο κρασί από την ποικιλία Μπεγλέρι βιολογικής καλλιέργειας, αλλά εξίσου εξαιρετικά και με ένα ‘Βιδιανό Κρήτης’ Αμπελώνων Ηρακλείου Κρήτης, λευκό ξηρό και έντονο κρασί από την ποικιλία Βιδιανό. Ισάξια και δυνατή επιλογή όμως αποτελεί και η εμφιαλωμένη Ρομπόλα Κεφαλλονιάς’ του Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας, ένα λευκό ξηρό κρασί από την κεφαλλονίτικη ποικιλία Ρομπόλα.

Έχει κανένα τσιπουράκι; Ή μήπως τσικουδιά; Και το ουζάκι καλοδεχούμενο!

Πάντα υπάρχουν βέβαια κάπου γύρω από το τραπέζι και οι λάτρεις του καλού, ποιοτικού τσίπουρου, ούζου και τσικουδιάς. Δεν σας ξεχάσαμε φίλοι μας!

Σε επίπεδο τσίπουρου, μπορείτε ωραιότατα να ταιριάξετε όλες τις παραπάνω σαρακοστιανές νοστιμιές, επιλέγοντας μία ‘Ασημένια Λίμνη’, ένα τσίπουρο Ηπείρου διπλής απόσταξης, χωρίς γλυκάνισο, από Λευκή Ντεμπίνα Ζίτσας, 42% vol. από το Κτήμα Γκλίναβου. Μπορείτε επίσης να ταιριάξετε τις γεύσεις σας με ένα ‘Τσίπουρο Ζήτα, διπλής απόσταξης, από Ντεμπίνα Ζίτσας, 40% vol. από την Οινοποιία Ζοίνος ή με ένα Τσίπουρο Ψυχής’, διπλής απόσταξης, χωρίς γλυκάνισο, από μαύρο Μοσχάτο Τυρνάβου σε ιδιαίτερη αναλογία με άλλες εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών, 40% vol.

Για τσικουδιά, δοκιμάστε την Τσικουδιά Κρήτης Τοπλού’, εξαιρετική τσικουδιά Λασιθίου Κρήτης, της Ιεράς Μονής Τοπλού, βιολογικής γεωργίας, 40% vol. Σε κάτι πιο ελαφρύ συνδυάστε την ‘Τσικουδιά Κρήτης Cavaja, τσικουδιά Ηρακλείου Κρήτης, από Λιάτικο, Βιδιανό, Κοτσιφάλι και Μαλβαζία, 37,5% vol.

Και τώρα περνάμε στο αγαπημένο μας ουζάκι! Εδώ, για τους οπαδούς του είδους προτείνουμε ένα ‘Ούζο Ηπείρου Γάτσιος’, 40% vol. αλλά εξίσου ιδανικά και το ‘Ούζο Χίου Ρεμπίκο Ψυχής΄, 40% vol.

Ευχαριστούμε πολύ, αλλά φουσκώσαμε! Ε, λίγο γλυκάκι θα το πάρουμε…Αλλά λίγο!

Καλά τα θαλασσινά, αλλά σαν το γλυκό…! Κλείνουμε το γεύμα μας με γλυκό του κουταλιού βύσσινο ή κυδώνι, ή ακόμη καλύτερα με σιμιγδαλένιο χαλβά σε γυάλινα μπόλ, dressing γλυκό του κουταλιού βύσσινο ή κυδώνι και τριμμένο φυστίκι Αιγίνης! Μοναδική γευστική εμπειρία!

Συνοδεύστε τα άφοβα με έναν ‘Μοσχάτο Γλυκό’ Αμπελώνων Αχαϊας, λευκό γλυκό και έντονο κρασί, από την ποικιλία Μοσχάτο, περασμένο βαρέλι. Τέλεια επιλογή αποτελεί και ο Γλυκός Σαντορίνης Mezzo, γλυκό λευκό κρασί, από τις ποικιλίες Αθήρι, Ασύρτικο και Αηδάνι. Δύο μοναδικά γλυκά κρασιά για το νηστίσιμο επιδόρπιο.

Λικεράκι βάζω;

Και τώρα όσοι δεν έχετε ικανοποιηθεί ακόμη πλήρως και θέλετε ένα ‘τσικ’ για να νιώσετε πλήρεις και να χαμογελάσετε, πάρτε και ένα κρύο λικεράκι Limoncello ή ‘Μαστίχα’ από τον δίσκο, εκεί στην άκρη του τραπεζιού! Η επιτομή ενός σωστού και ολοκληρωμένου σαρακοστιανού  γεύματος!

Έχω καλό τσίπουρο στη καβάτζα! Παλαιωμένο!

Που πάτε; ‘Εχει κι άλλο! Εσείς οι δυνατοί πότες που θέλετε να χαλαρώσετε στον καναπέ και να σβήσετε τις γεύσεις σας με ένα τσιπουράκι, επιλέξτε με κλειστά μάτια παλαιωμένο τσίπουρο Τυρνάβου Old Spirit, από Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου, με παλαίωση 5 ετών τουλάχιστον σε δρύινα βαρέλια, 43% vol. ή παλαιωμένο τσίπουρο Ηπείρου ‘Ηπειρώτικο’, διπλής απόσταξης χωρίς γλυκάνισο, από Ντεμπίνα 100%, με παλαίωση ενός έτους τουλάχιστον σε δρύινα βαρέλια, 42% vol.

Δεν μείνατε παραπονεμένοι; Καλή Σαρακοστή φίλοι μας! Να είστε υγιείς, χαμογελαστοί και πάνω απ’όλα αισιόδοξοι!

Share post

Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για αναζήτηση

Καλάθι Αγορών

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.