Ο Κύκλος της Γεύσης

‘Ο Κύκλος της Γεύσης'

Ο κόσμος του κρασιού είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος! Οι πολλές και διαφορετικές ποικιλίες των σταφυλιών, ο συνδυασμός τους, ο τρόπος και οι συνθήκες παραγωγής και οινοποίησης τους, συμβάλλουν στη δημιουργία πολυπληθών και ξεχωριστών γεύσεων, κρασιών, τα οποία απολαμβάνουμε, αλλά πολλές φορές δυσκολευόμαστε να τα κατανοήσουμε ως προς τα χαρακτηριστικά τους. Το χρώμα, το άρωμα και η γεύση, συνθέτουν τον μοναδικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα του κάθε κρασιού. Στην επιλογή του καλούνται να συμμετάσχουν όλες οι αισθήσεις, με την όραση, την όσφρηση και τη γεύση σε πρώτο πλάνο. Βέβαια η ‘αντίληψη’ του κρασιού και του τι ταιριάζει καλύτερα στον καθέναν μας είναι υποκειμενικά και εξαρτώνται πολλές φορές από τη διάθεσή μας, από τις γαστριμαργικές μας προτιμήσεις και γενικά από ένα ευρύ ‘πλαίσιο συνθηκών’ που μπορεί να επικρατούν την ώρα της κατανάλωσής του.

Στην ‘οκκά’, στην προσπάθειά μας εδώ και χρόνια να βοηθάμε καθημερινά τους πελάτες μας να καταλάβουν και να «νιώσουν» το κρασί που πίνουν, σχεδιάζουμε πρόχειρα σε χαρτί, στο βαρέλι με κιμωλία, έναν κύκλο με χαρακτηριστικά του κρασιού και εξηγούμε με κάθε δυνατό και τεκμηριωμένο τρόπο, πως θα ξεχωρίσουν το κρασί που θα επιλέξουν, με βάση τις προτιμήσεις τους και με βάση τα χαρακτηριστικά των κρασιών. Όμως, επειδή ο περισσότερος κόσμος, αν και λάτρης του κρασιού, δεν είναι «ειδικός» οινογνώστης, δυσκολεύεται να επιλέξει.

Αυτήν μας λοιπόν τη θεωρητική γνώση, που προσπαθούμε καθημερινά να μεταφέρουμε στους πελάτες μας, την κάναμε πράξη! Έτσι λοιπόν, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του κρασιού και με βάση τις ερωτήσεις και απορίες των πελατών μας στην προσπάθειά τους να «καταλάβουν» και να αγοράσουν ένα λευκό, ροζέ ή κόκκινο κρασί, σχεδιάσαμε τον ‘Κύκλο της Γεύσης’.

Ο ‘Κύκλος της Γεύσης’  συνδυάζει δύο βασικά χαρακτηριστικά του κρασιού:

Την γλυκύτητα/επίπεδα ξηρότητας και το άρωμά του.

Είναι δύο χαρακτηριστικά, που παίζουν πρωταρχικό αλλά και καταλυτικό ρόλο για τον πελάτη, στην επιλογή του κρασιού του. Γνωρίζοντας λοιπόν το κρασί και τα επιμέρους χαρακτηριστικά του, σας το δίνουμε «εικονικά» και πολύ γρήγορα να το «γευθείτε», μέσα από τον ‘Κύκλο της Γεύσης’. Επιλέξτε λοιπόν το κρασί που θέλετε να «νιώσετε», ανάλογα με τις προτιμήσεις σας σε λευκή, ροζέ ή κόκκινη κατηγορία και αφήστε μας να σας το «προσφέρουμε» γρήγορα και απλά!

 

Στην υγειά σας!

Γευστική δοκιμή με τον 'Κύκλο της Γεύσης'

kyklos gefsis

Βρίσκεστε λοιπόν μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σας, αναζητώντας ένα λευκό, ροζέ ή κόκκινο κρασί στο ηλεκτρονικό μας οινοπωλείο ‘οκκά’… Πλοηγήστε ανάμεσα στις ποικιλίες κρασιών που διαθέτουμε, εμφιαλωμένων ή σε συσκευασία ‘ΟΚΚΑ’ και επιλέγετε να δείτε ένα κρασί που σας κεντρίζει το ενδιαφέρον! Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να μετακινηθείτε προς τα κάτω στην ιστοσελίδα που ανοίξατε και με μια πρώτη και γρήγορη ματιά να γευθείτε το κρασί αυτό, μέσα από τον ‘Κύκλο της Γεύσης’ που εμφανίζεται στα Χαρακτηριστικά του. Το κρασί που βλέπετε στην οθόνη σας και αποτυπώνεται στον κύκλο με βάση την γλυκύτητα και τα αρώματά του, είναι Ημίξηρο με Έντονα Αρώματα.

Ας δούμε γιατί:

Ο οριζόντιος άξονας (διάμετρος) του κύκλου, αποτελεί την κλίμακα της γλυκύτητας του κρασιού. Αριστερά έχουμε τα ξηρά κρασιά και όσο κινούμαστε προς τα δεξιά στον άξονα, το χαρακτηριστικό αυτό μεταβάλλεται από ξηρό σε ημίξηρο, ημίγλυκο και τέλος σε γλυκό. Ο κάθετος άξονας πάλι (διάμετρος) του κύκλου, αποτελεί την κλίμακα των αρωμάτων του κρασιού.

Στο κάτω μέρος έχουμε κρασιά με λίγα, ασθενή αρώματα και όσο κινούμαστε προς τα πάνω στον άξονα, το χαρακτηριστικό αυτό μεταβάλλεται από λίγα (ασθενή) αρώματα σε μέτρια αρώματα, έντονα αρώματα και τέλος σε πολλά (πολύ έντονα) αρώματα.

wine characteristics

Λόγια του κρασιού...

Στις κουβέντες μας για το κρασί, από τον τρύγο μέχρι το ποτήρι, χρησιμοποιούμε διάφορες μονάδες μέτρησης.
Συμβουλευόμαστε το Σημειωματάριο για να τις θυμηθούμε!

 

weight
alcohol
baume
brix table

Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για αναζήτηση

Καλάθι Αγορών

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.